blog dla leny

To nie jest blog o chorobie. To nie jest blog o zdrowiu.

To jest blog o rodzinie. To jest blog dla naszej córki.

20 marca 2013

Mukolife i warsztaty z Karolem Okrasą! WOW!

Nie tak dawno trafiłam na nową stronę traktującą o mukowiscydozie - Mukolife. Strona wprawdzie dedykowana jest młodym chorym - nastolatkom i dorosłym - jednak i rodzic małoletniego Mukolinka może tam znaleźć wiele ciekawych informacji na tematy związane zarówno z samą chorobą, jak i z fizjoterapią, dietą, motywacją do dbania o własne zdrowie czy z radzeniem sobie z różnymi trudnościami. Naprawdę ciekawa i warta polecenia strona. I właśnie na tej stronie ogłoszony został konkurs kulinarny, w którym nie mogłam nie wziąć udziału. Nagrodą w konkursie był bowiem warsztat kulinarny z mistrzem kuchni - Karolem Okrasą......

Kilka dni myślałam o tym, jaki przepis zaproponować, żeby był smaczny, łatwy do przyrządzenia i spełniał kryteria konkursowe czyli aby przedstawiona propozycja odpowiadała zaleceniom dietetycznym dla chorych na mukowiscydozę - była wysokoenergetyczna, wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa. Padło na makaron z łososiem. Łosoś to jedna z najtłustszych ryb, jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witamin A, D, E i B, jodu i potasu. Do rybki domieszałam oliwę, śmietanę i tłusty serek mascarpone plus makaron jako źródło węglowodanów. Nic dodać, nic ująć. Danie jest proste i bardzo szybkie. Przygotowuje się je tyle, ile trwa gotowanie makaronu.

Acha, zapomniałam napisać najważniejszego. Jadę do Warszawy na warsztaty z Karolem Okrasą :-)

A oto nagrodzony przepis:



SKŁADNIKI ok 300 - 400 g. makaronu np. kokardki 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju rzepakowego 1-2 łyżeczki pasty curry (ilość pasty zależy od tego jak bardzo lubimy pikantne potrawy) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 opakowanie mrożonki - warzywa na patelnię np. mieszanka włoska (bez ziemniaków) 1 kawałek fileta z łososia ok 250 g 4 łyżki śmietany 18% 4 kopiaste łyżki serka mascarpone sól, pieprz do smaku parmezan do posypania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE Nastawić wodę na makaron. W międzyczasie pokroić drobno cebulkę i czosnek, podsmażyć na oleju w głębokiej patelni, dodać pastę curry. Wymieszać i podsmażyć, następnie dodać warzywa, na nich położyć łososia bez skórki. Przykryć pokrywką i dusić kilka minut. Do tego czasu woda na makaron się pewnie ugotowała, wrzucić makaron do garnka. Sprawdzić czy łosoś nie jest już surowy, podzielić go na kawałki. Dodać śmietanę, serek mascarpone i koncentrat pomidorowy. Dusić jeszcze przez chwilę. Posolić do smaku. Odcedzić makaron (ma być ugotowany al dente). Trochę wody z gotowania makaronu można dolać do sosu, o ile jest za gęsty. Na talerzu popieprzyć do smaku i ew. posypać serem typu parmezan.

Smacznego.

4 komentarze:

  1. Paulina z Kowalewkamarca 20, 2013 2:05 PM

    Serdecznie gratuluję i trochę zazdroszczę tych warsztatów!! :) Przepis fajny ale my raczej mamy odwrotne zalecenie dietetyczne i nie skorzystamy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Co do przepisu to my, starzy, też inne trochę zalecenia mamy. Wystarczy mascarpone zastąpić chudą śmietanką. I też będzie dobre. Z drugiej strony od czasu do czasu można Paulinko zaszaleć. Zdjęcia muszę Wam wysłać z Zosią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Zazdroszczę ;-) To teraz czekamy na relację! A makaronik może na sobotni obiad zrobię. K.

    OdpowiedzUsuń
  4. gratulacje !!
    Aga M.

    OdpowiedzUsuń